A UAE company can deduct a charitable donation only when it is paid to a Qualifying Public Benefit Entity (QPBE) listed in a Cabinet Decision. Donations to any other charity, mosque, school or individual are added back to taxable income under Article 33(1) of Federal Decree-Law No. 47 of 2022 — the same wholly-and-exclusively test that governs director salary deductions applies, and it is stricter for gifts. In 2026 the practical question is never "is my company generous?" — it is "is the recipient on the Cabinet list?"
TL;DR
- Donations are deductible only to a Cabinet-listed Qualifying Public Benefit Entity (QPBE).
- Article 33(1) blocks every other donation, grant or gift.
- There is no stated percentage cap — the list, not a limit, decides.
- Check the recipient against the current Cabinet list before giving.
- Keep evidence: receipt, purpose and payment record for 7 years.
Why this matters
Many UAE businesses give throughout the year — Ramadan campaigns, community sponsorships, mosque construction, school fundraising. Under the corporate tax regime those payments are not automatically business expenses. A donation is a distribution of profit unless the law says otherwise, and the law says otherwise only for one narrow category of recipient. Getting this wrong means your taxable income is higher than your accounts suggest, and the adjustment surfaces in your first filing cycle.
The rule is deliberately mechanical. You do not need to prove the donation was motivated by profit; you need to prove the recipient qualifies.
What Article 33 actually says
Article 33(1) of Federal Decree-Law No. 47 of 2022 states that no deduction is allowed for any donations, grants or gifts made to an entity that is not a Qualifying Public Benefit Entity listed in a decision issued by the Cabinet at the suggestion of the Minister (FTA legislation library). The Explanatory Guide to the law confirms the intent: deductions are confined to donations routed through entities subject to UAE regulatory oversight, so relief cannot be manipulated (FTA Explanatory Guide, 2022).
The mirror image of that rule comes from the FTA's own guidance on Exempt Persons: a Taxable Person who makes donations, grants or gifts to a listed QPBE can claim a deduction for corporate tax purposes (FTA: Qualifying Public Benefit Entities).
Two conditions sit behind the headline rule:
- The recipient must appear on the Cabinet's QPBE list at the time of the donation — not applied, not pending, listed.
- The payment must be a genuine donation, grant or gift. A payment that buys naming rights, advertising or a service is a marketing or sponsorship expense and follows the ordinary deduction rules instead.
Who counts as a Qualifying Public Benefit Entity
Article 9 of the law defines a public benefit entity as an organisation carrying out charitable, social, cultural, religious or other public benefit activities without distributing profit to private persons. To be exempt — and to make donations to it deductible — the entity must also be listed in a Cabinet Decision, starting with Cabinet Decision No. 37 of 2023 and updated since, most recently by Cabinet Decision No. 9 of 2026 (FTA exempt persons page; u.ae corporate tax portal).
The list is a mix of federal and emirate-level bodies: government-linked foundations, chambers, cultural and humanitarian organisations such as the Emirates Red Crescent, and comparable entities. A charity that is registered and well known is not automatically on it — local charitable associations, foreign NGOs and informal fundraising drives generally are not.
Deductible or not: the scenarios
| Your payment | Deductible for UAE corporate tax? | Why |
|---|---|---|
| AED 50,000 to a QPBE on the current Cabinet list | Yes | Article 33 carve-out; recipient listed |
| AED 20,000 to a local charity not on the list | No | Article 33(1) add-back |
| AED 30,000 to a mosque fundraising drive | No, unless the administering entity is a listed QPBE | Recipient entity must be listed, not the project |
| Sponsorship of a charity event with branding rights | Different rule | It is a marketing expense — tested under Article 32, not Article 33 |
| Donated goods or inventory | Treated as a gift | Same QPBE test applies to the value given |
| Employee payroll-giving to a non-listed NGO | No | Aggregate add-back at year end |
Note the sponsorship row: the same payment can be deductible or not depending on what it buys. That is a commercial-labelling question, not a generosity question, and it should be settled before the payment is booked.
How to claim the deduction correctly
- Verify the recipient against the current Cabinet list before transferring funds. Lists are updated by Cabinet Decision, so re-check even for repeat donations.
- Obtain documentation: a receipt or acknowledgement from the QPBE, the stated public-benefit purpose, and the bank or transfer record.
- Book it correctly in your accounts as a donation to a QPBE, separate from sponsorship and marketing lines.
- Claim it in the CT return as a deductible expense; retain the file for 7 years from the end of the relevant tax period (FTA record-keeping rules).
- Do not net it against anything — the deduction is a plain expense, with no percentage cap stated in the law.
Common mistakes that turn a deduction into an add-back
- Assuming a registered charity equals a listed QPBE. Registration under community development or free-zone rules is not Cabinet listing.
- Donating services, staff time or inventory and deducting them without applying the same QPBE test.
- Blending donations into a marketing budget, which forfeits the Article 33 route and drags the whole line into ordinary substantiation.
- Claiming a deduction for a pledge made but never paid — deductions follow payments, not intentions.
- Ignoring the timing: the recipient must be listed when the donation is made.
FAQ
Are charitable donations tax deductible in the UAE in 2026?
Only when paid to a Qualifying Public Benefit Entity listed in a Cabinet Decision. Article 33(1) of Federal Decree-Law No. 47 of 2022 denies the deduction for every other donation, grant or gift.
Is there a cap on how much my company can deduct?
No percentage cap is stated in the law. The constraint is the recipient: the donation must go to a Cabinet-listed QPBE, and the amount deductible is the amount actually paid.
Can we deduct a donation to a mosque or school?
Only if the administering entity is on the current Cabinet QPBE list. The project being charitable is not enough — the recipient entity must be listed.
What if we sponsored a charity event with our logo on it?
That is a sponsorship, not a donation. It follows the ordinary wholly-and-exclusively deduction rules under Article 32, and a portion of entertainment-style hospitality can be restricted.
How do we prove the donation qualifies in an audit?
Keep the receipt or acknowledgement, the payment record and the recipient's Cabinet-listed status for 7 years from the end of the tax period.
Do donations to foreign charities ever qualify?
Only where the foreign organisation itself appears on the Cabinet's QPBE list. A foreign charity that is merely registered abroad does not qualify.
One last thing
The Cabinet list is a living document — Cabinet Decision No. 9 of 2026 added and amended entries retroactive to the start of the regime. If you made a donation in an earlier tax period to an entity that has since been listed, review that return with your tax adviser before assuming the deduction is lost.






