Yes. A UAE business can recover the input VAT it paid on staff uniforms and personal protective equipment, because both are goods bought wholly for business use under Article 54 of the VAT law — a welder's face shield and a branded technician's overall are business tools, not employee benefits. The recovery depends on two tests: the items must be used exclusively or near-exclusively for work, and you must hold valid tax invoices. Everyday clothing that doubles as personal wear fails the first test.
TL;DR
- Uniforms and PPE are recoverable input VAT under Article 54.
- The test is business use — work-specific items pass, everyday wear fails.
- Valid tax invoices and business-use records are required.
- FTA Decision 17/2026 on employee benefits does not cover uniforms.
- Free uniforms with recovered VAT are not a deemed supply when work-specific.
Can a UAE business claim VAT on staff uniforms and PPE?
Yes — and the position did not change when FTA Decision No. 17 of 2026 took effect on 1 October 2026. That Decision governs goods and services provided to employees free of charge as benefits — transportation, food and beverages, accommodation, temporary accommodation, telecommunications and parking — under Article 53(1)(c)(2) of the Executive Regulation. Uniforms and PPE are not benefits; they are business inputs used to make taxable supplies, so they sit under the ordinary recovery rules of Article 54, not the new benefit rules.
The distinction matters because the new rules tighten the benefit categories: since 1 October 2026, a contractual obligation or documented policy alone no longer guarantees recovery on employee benefits — each category carries its own conditions. None of that machinery applies to a construction company buying hard hats or a hotel buying branded housekeeping uniforms.
| Expense | Input VAT recoverable? | Condition |
|---|---|---|
| PPE — helmets, gloves, goggles, hi-vis, safety footwear | Yes | Mandatory or necessary for the job; business use is inherent |
| Work uniforms — branded or clearly work-specific garments | Yes | Distinct from ordinary clothing; used for work |
| Ordinary clothing an employee could wear anywhere | No | Treated as personal use, not business input |
| Protective clothing for hazardous work environments | Yes | Directly required by the role or by law |
| Employer-provided transport, meals, phones, parking | Per FTA Decision 17/2026 | New category-by-category conditions from 1 October 2026 |
The two tests your claim must pass
1. Business use. Article 54 of Federal Decree-Law No. 8 of 2017 allows recovery of input tax on goods and services supplied to a taxable person for the purpose of the business. A chef's whites, a nurse's scrubs and a lab technician's coat pass without argument. A blazer a consultant also wears to dinner does not — the FTA treats mixed-use items as personal unless the work-specific character is clear. Where an item is partly personal, only the business portion is recoverable, and for staff-related goods the FTA's position has long been that personal-benefit items fail outright.
2. Documentation. Every claim needs a valid tax invoice showing the supplier's TRN, the VAT amount, and the date, plus internal records linking the purchase to staff roles. The same discipline the FTA now demands for employee expenses and benefits — policies, approvals, evidence — is good practice for uniform and PPE claims, because these lines sit squarely in the FTA's audit sample when input VAT looks high for the industry.
Uniforms are not a deemed supply — but know the boundary
Supplying employees with free goods can create an output-VAT deemed supply under Article 35 of the Executive Regulation where input VAT was recovered and the item confers personal benefit — the classic thresholds being gifts above AED 500 per recipient per year and free goods above AED 2,000 per employee over 12 months. Work uniforms and PPE sit outside that exposure: their use is the employer's operational requirement, not a personal benefit, so recovering their input VAT does not trigger self-accounted output VAT.
The boundary line is exactly the business-use test. The moment a "uniform" is really a general wardrobe allowance — everyday shirts, jackets or shoes an employee keeps and wears outside work — the personal-benefit analysis returns, and with it both recovery risk and deemed-supply risk.
How to structure the claim
- Buy through the company. The tax invoice must be in the company's name with its TRN — a manager's personal card purchase creates a recovery problem before the VAT return even opens.
- Keep the role mapping. A simple internal schedule — role, item, quantity, issue date — evidences business use at audit without any argument.
- Claim in the correct period. Recover input tax in the tax period in which the tax invoice was issued.
- Watch the mixed basket. If a supplier invoices uniforms and hospitality in one line, split it — the hospitality input VAT is blocked and contaminating the claim is worse than claiming less.
For VAT-registered businesses the recovery flows into the standard VAT return cycle; for businesses still deciding whether registration applies, the VAT registration thresholds determine the starting point.
FAQ
Can I claim VAT on staff uniforms in the UAE in 2026?
Yes. Work-specific uniforms are goods used for business purposes, so their input VAT is recoverable under Article 54 — provided you hold valid tax invoices and can evidence the business use.
Is PPE VAT recoverable for UAE businesses?
Yes. Helmets, gloves, goggles, safety footwear and other protective equipment are inherently business-use items, making them among the cleanest input VAT claims available.
Did FTA Decision 17 of 2026 change the uniform rules?
No. The Decision, effective 1 October 2026, covers employee benefits provided free of charge — transport, food, accommodation, telecoms and parking. Uniforms and PPE remain ordinary business inputs under Article 54.
Can I claim VAT on normal clothes employees wear at work?
No. Ordinary clothing with personal use fails the business-use test and its input VAT is not recoverable.
Does giving staff free uniforms trigger output VAT?
No, when the uniforms are work-specific business items. Deemed-supply exposure arises for free goods that confer personal benefit above the AED 500 and AED 2,000 thresholds, not for job-required uniforms and PPE.
What records do I need to support the claim?
Valid tax invoices in the company's name and an internal record linking items to staff roles — a simple issue log per employee covers an FTA audit request.






